Dwa certyfikaty Częstochowskiej Organizacji Turystycznej i wyróżnienie odebrali reprezentanci z gminy Janów podczas gali z okazji Światowego Dnia Turystyki.
Uroczystość odbyła się 27 września 2018 r. w częstochowskim Hotelu ARCHE i była okazją do nagrodzenia ludzi zasłużonych dla turystyki oraz do podsumowania działań ukierunkowanych na promocję i uatrakcyjnianie regionu częstochowskiego.
W kategorii „pamiątka turystyczna” certyfikat przyznano Jolancie Madej - artystce z Janowa za Jurajskie Misy. W kategorii „potrawa regionalna” certyfikat uzyskała Spółdzielnia Socjalna Złota Jura za Złotopotockie pierogi z pstrągiem.
Specjalne wyróżnienie po raz kolejny trafiło do człowieka turystyki Henryka Srokosza – przewodnika, gospodarza Punktu Informacji Turystycznej i Schroniska Młodzieżowego w Siedlcu, radnego Rady Gminy Janów.
Certyfikaty i wyróżnienia wręczyli Krzysztof Matyjaszczyk - prezydent Częstochowy wraz z zastępcą - Jarosławem Marszałkiem, Zdzisław Wolski - przewodniczący Rady Miasta Częstochowy oraz Stefan Nowak - prezes Częstochowskiej Organizacji Turystycznej.
Jurajskie misy wykonane są z betonu, z amonitami od strony wewnętrznej lub zewnętrznej są inspirowane przyrodą Jury. Na misach są widoczne: odciski skrzypów, paproci, liści klonów, roślin łąkowych, szczątki muszelek z dna jurajskiego morza zatopione w żywicy w kolorach naturalnych. Proponowane są w różnej wielkości: jako drobna pamiątka lub wystrój wnętrza, pojedynczo albo w komplecie pod nazwami np. "Jurajska łąka” albo „Aleja klonów” w zależności od użytej rośliny do wykonania odcisku. Posiadają opakowania okolicznościowe z nadrukiem liścia paproci. Więcej na www.jolantamadej.com
Złotopotockie pierogi z pstrągiem - pełnowartościowa potrawa z nadzieniem z wędzonego pstrąga. Do farszu dodaje się różne dodatki, przyprawy i zioła. Pierogi są ręcznie lepione i gotowane w wodzie. Są miękkie i soczyste. Mają swoisty, delikatny smak i lekki zapach ryby. Można je podawać z różnymi okrasami. Smak najlepiej podkreśla okrasa z masła klarowanego.
Złotopotockie pierogi z pstrągiem podawane są w Bistro Złota Jura w Złotym Potoku przez cały rok. Bistro prowadzi Spółdzielnia Socjalna Złota Jura utworzona przez Gminę Janów i Stowarzyszenie YAVA.
Długość pasma Wyżyny Krakowsko-Wieluńskiej, ciągnącego się od okolic Wielunia do Krakowa wynosi 160 km, przy średniej szerokości nie przekraczającej 20 kmdalej
Najbardziej reprezentatywną częścią Jury Krakowskiej jest Płaskowzgórze Częstochowskie. Jedną z cech tego obszaru jest występowanie bezwodnych dolinek, wśród których najpiękniejszą jest bez wątpienia Dolina Wiercicy ze źródłami Zygmunta i Elżbietydalej
Budowę Wyżyny Krakowskiej południowej charakteryzuje występowanie równoleżnikowo przebiegających rowów i zrębów tektonicznychdalej
Pozostań z nami w kontakcie
Zarejestruj się w naszym newsletterze, aby otrzymywać informacje o aktualnej ofercie i wydarzeniach.
Wyżyna Krakowsko-Wieluńska, potocznie zwana po prostu Jurą, stanowi fragment rozległej Wyżyny Śląsko - Krakowskiej. Długość pasma ciągnącego się od okolic Wielunia do Krakowa wynosi 160 km, przy średniej szerokości nie przekraczającej 20 km (na północy - do kilku km, w rejonie Krzeszowic - 40 km). Na zachodzie Jura sąsiaduje z Wyżyną Śląską i Kotliną Oświęcimską, od których oddziela ją (miejscami wysoki) dochodzący do 100 m próg denudacyjny (zwany również kuestą, której jeden stok jest długi i łagodny, natomiast drugi bardzo krótki i stromy).